Att ta vara på möjligheterna

November 2017

Niklas Östberg, Change management hos Clas Ohlson i Stockholm: Jag började jobba 2008 i Sundsvall (Birstabutiken) som deltidssäljare. Idag jobbar jag med ett av Clas Ohlsons största projekt genom tiderna.

Niklas Östberg

Jag började jobba 2008 i Sundsvall (Birstabutiken) som deltidssäljare, därefter har jag jobbat i ett antal olika Clas Ohlson-butiker i Sverige och jag har även hunnit med att arbeta i en av våra butiker i London.

Idag jobbar jag med Change management i ”sCORE programmet”, ett av Clas Ohlsons största projekt genom tiderna, och fokuserar på att förbereda organisationen på de förändringar som programmet kommer att innebära, bland annat inom våra arbetssätt, processer och IT-system.

En bred bakgrund, ett brett ledarskap

Under åren har jag jobbat i de flesta positioner i butik: säljare, team leader, vice butikschef och butikschef. Jag förstod relativt tidigt att om jag investerar tid i Clas Ohlson så kommer företaget investera i mig. Nu med lite facit i hand så har det verkligen varit fallet.

Jag har haft förmånen att jobba med ett antal olika chefer som jag verkligen tagit chansen att lära mig av. En effekt av detta är att mitt ledarskap genom åren har blivit väldigt brett eftersom jag jobbat i olika butiker som befunnit sig i olika stadier och utmaningar.

Genom att ta vara på möjligheter, fokusera på och utveckla mitt ledarskap har jag hittat ”mitt ledarskap”. Det är den största bidragande faktorn till att jag fått nya möjligheter internt, och utan de kollegor och ledare som jag haft genom tiderna, hade jag aldrig kunnat jobba med det jag gör idag.

Alltid kunden - i butik och på kontor

Det absolut viktigaste Clas Ohlson har är kundmötet. Mina år i butik har alltid handlat om erbjudandet till kunden. Med det menar jag en kombination av produkt, service och känsla. Detta erbjudande är enligt min uppfattning vad som gjort Clas Ohlson unikt och även det som kommer att göra oss unika framåt.

Nu när jag inte jobbar i butik längre och inte längre har den direkta kundkontakten är detta kunderbjudande ändå med mig i bakhuvudet. Alla beslut och diskussioner som jag sitter i, och allt vad vi vill åstadkomma baseras alltid på frågan: ”hur påverkar det här kunden och vad kan jag göra för att påverka positivt”?

Sommarjobb blev tio år

Jag sa på min första intervju att jag skulle vara kvar över sommaren och sedan göra något annat.

Men 10 år senare är jag fortfarande kvar och trivs!

/Niklas Östberg, Change management hos Clas Ohlson i Stockholm