Hållbarhetsbloggen: Vår resa

Vi vet att den värld våra kunder kommer leva i framöver i grunden förändrar förväntningarna på oss som bolag.

Genom att här kontinuerligt berätta om de steg vi tar hoppas vi kunna engagera och motivera våra intressenter att följa med på vår gemensamma resa härifrån till hållbarheten.

Medarbetare på studieresa till Kina

Maj 2016

Karoline berättar hur stolt hon är över att alla sändningar kontrolleras väldigt noggrant innan de skickas i väg från fabrikerna i Kina.

Vi har sedan flera år egen verksamhet i Kina och arbetar med egna inköpare och revisorer lokalt. Som ett led i att ytterligare öka kunskapen om vårt hållbarhetsarbete internt öppnar vi upp för möjligheten att låta våra medarbetare lära sig mer om hur vi arbetar för att utveckla leverantörsledet och bidrar till det lokala samhället.

Karoline Gustafsson jobbar på Clas Ohlsons distributionscentral i Insjön och var en av de sex medarbetarna som fick möjligheten att åka med på resan till Kina. För henne var resan en otrolig upplevelse.

- Jag uppskattar verkligen allt vi fick se och uppleva tillsammans med gruppen och jag lärde mig väldigt mycket om vårt hållbarhetsarbete i Kina både på fabrikerna där våra produkter tillverkas och i barncentret i Nanjing där vi tillsammans med Rädda Barnen hjälper migrantarbetarna och deras barn till ett bättre liv.

Karoline Gustafsson.

- De besök vi gjorde på två fabriker i Kina har lärt mig att produkten verkligen har en lång väg innan den hamnar på distributionscentralen i Insjön där jag jobbar och tar emot den. Mest stolt är jag över att vi verkligen kontrollerar alla sändningar väldigt noggrant innan de skickas i väg från fabrikerna i Kina. Att med egna ögon ha sett hur mycket hållbarhetsarbete och ansvar som det ligger bakom att göra en enda häftapparat hjälper mig att göra ett bättre jobb hemma på distributionscentralen.

- De två sista dagarna i barncentret i Nanjing var höjdpunkten på min resa. Det var värdefullt att få se att våra bidrag till Rädda Barnen verkligen gör skillnad. Det var väldigt känslosamma två dagar för mig. Å ena sidan var det underbart att se hur barncentret bemötte barnen på ett väldigt bra sätt och att barnen var så glada och livliga, men å andra sidan var det tungt att se att deras levnadsvillkor inte är desamma som vi har hemma i Sverige. Jag är verkligen stolt över Clas Ohlson och det vi gör i Kina för migrantarbetare och deras barn.

Marie Hemberg.

Marie Hemberg, Key Account Manager på Rädda Barnen, var också med på resan och berättar att hon har fått en väldigt positiv bild av Clas Ohlsons hållbarhetsarbete och lärt sig mycket om Clas Ohlson under resan.

- Om jag tänker på Clas Ohlson ur kundernas synvinkel så kan de känna sig trygga i att produkterna är tillverkade under goda förhållanden. Det finns mycket tanke och ansvar bakom hela den väg som produkten går från fabriken i Kina till distributionscentralen i Insjön och till slut till butikshyllan.

Marie Hemberg och Anna Wastring.

- Jag är väldigt imponerad över att allt görs på ett så organiserat sätt och att hållbarhetsarbetet genomsyrar hela verksamheten. Även en förhållandevis ganska liten inköpare som Clas Ohlson kan göra stor skillnad, det har jag lärt mig under resan. Jag tycker också att det är viktigt att Clas Ohlson vill främja långsiktigt samarbete med fabrikerna och ha en bra dialog med dem.

Marie berättar också om besöket till barncentret i Nanjing:

- Under de här två dagarna har vi träffat så många nyfikna, lekfulla och utåtriktade barn. Vi har fått uppleva hur centret ger barnen möjlighet att göra sina läxor, läsa böcker, leka, träffa kompisar och ha en meningsfull fritid. De anställda och volontärerna på centret driver verksamheten med barnens bästa i fokus och det värmde att se hur fina relationer de hade med både barnen och deras familjer.

- Jag träffade en familj där pappan är arbetslös på grund av en arbetsskada. Han köper och säljer skräp för att få in lite extra pengar till sin familj. Mamman i familjen står för försörjningen, hon städar en allmän toalett. Tack vare det får familjen bo i ett rum bredvid toalettbyggnaden. Deras son är 18 år och går i skola. Han har sökt in till yrkeshögskola men hans föräldrar vet inte hur de ska ha råd att betala för hans utbildning. Deras flicka är 9 år och älskar skolan. Hon kommer till centret varje dag för att göra och få hjälp med sina läxor som hon inte kan göra hemma eftersom familjen bor i bara ett rum med två våningssängar. Hennes favoritämne är matte och hon var mycket bra på att prata engelska. Hennes föräldrar har valt att bo kvar i Nanjing eftersom skolan här är bättre än i deras hemstad. De vill ge sina barn möjlighet till bra utbildning så att de ska kunna ha en bra framtid. På centret använder man ofta ordspråket "A home is where love is", vilket den här familjen är ett levande exempel på.

Medarbetare på Clas Ohlsons kontor i Shanghai.