LED-belysning

Clas Ohlson säljer ett flertal LED-lampor som ger kunderna möjligheten att spara både energi och naturresurser eftersom de är energisnålare och har längre livstid än lågenergilampor (lysrörslampor) och vanliga glödlampor.

Vad är en LED-lampa?

En LED (Light Emitting Diode), eller lysdiod, är en halvledare som avger ljus när elektrisk ström passerar genom den. Konventionella lysdioder har använts som indikatorlampor i elektronisk utrustning sedan 1960-talet. Nya, högpresterande lysdioder lyser så starkt att de kan användas som en energieffektiv form av belysning.

Clas Ohlsons LED-belysning

Clas Ohlson säljer LED-lampor som passar i vanliga glödlampssocklar och kan ersätta glöd- eller lågenergilampor för ett antal användningsområden både inom- och utomhus. Clas Ohlson säljer också LED-lampor i form av skrivbordslampor, cykellysen, ficklampor och pannlampor.

Sammanfattning

LED-lampor är mer energisnåla, har längre livstid, innehåller inga giftiga ämnen och fungerar bättre än lågenergi- eller glödlampor. LED-lampor är i dagsläget dyrare att köpa än lågenergilampor, men deras låga strömförbrukning och långa livstid innebär att de ger besparingar på längre sikt.

LED-belysning

Energieffektivitet

En LED-lampa förbrukar i snitt 85 % mindre energi än glödlampa som ger samma ljusstyrka. Clas Ohlsons Osram 2 w LED-lampa förbrukar exempelvis 87 % mindre energi än en 15 W glödlampa som lyser med samma styrka, 132 lumen.

Lång livstid

Clas Ohlsons Osram LED-lampa kan lysa i 25 000 timmar, jämfört med en vanlig glödlampa som har en livstid på 1 000 timmar. Lågenergilampor håller i genomsnitt mellan 10 000 och 15 000 timmar. Eftersom man behöver byta LED-lamporna mer sällan är de därför mer resurssnåla över tid.

Fria från gifter

LED-lampor innehåller, i motsats till lågenergilampor, inget kvicksilver som måste tas om hand för att undvika luft- och vattenföroreningar. Eftersom de saknar kvicksilver kan LED-lamporna återvinnas som vanligt, utan speciell hantering.

Bättre funktionalitet

Till skillnad från lågenergilampor så når LED-lampor full ljusstyrka så fort de tänds. När en LED-lampa är förbrukad lyser den långsamt allt svagare, jämfört med en glödlampa som abrupt slocknar när den är förbrukad.

Lärdomar från god sed

LED-lampor må kosta mer att köpa än lågenergi- eller glödlampor, men erbjuder istället långsiktiga besparingar, både för miljön och konsumenten. LED-lamporna är också ett smart alternativ till lågenergilampor då glödlampor ska fasas ut inom EU till 2012.

Sajtkarta

Kontakta oss

Växel

Vardagar 08.00-17.00
0247-444 00

Fler kontakter

Postadress

Clas Ohlson AB
793 85 Insjön
Sverige

Visa på karta

Prenumerera


Sluta prenumerera